Aktuální situace na hřišti – 16.9.

Dovolte mi, abych Vás touto cestou seznámil s aktuální situací. Výbor spolku od čtvrtka pravidelně řeší situaci na hřišti a případnou hrozbu zaplavení hřiště či zázemí. Pravidelně se scházíme, monitorujeme stav hřiště i hladinu řeky Labe. V pátek jsme podnikli nezbytné kroky. Došlo k vyklizení dílny, zázemí údržby ze suterénu budovy. Členové, kteří využívají klecárnu byli požádáni o preventivní odvoz golfového vybavení – tímto děkujeme všem za pochopení a rychlou reakci. Dále byla veškerá technika a buggy odstavena mimo areál údržby na parkoviště. Opět jde o preventivní opatření. Díky členské brigádě došlo k napytlování pytlů s pískem a zabezpečení suterénu clubhouse. Všem zúčastněním velmi děkujeme za nasazení i přes nevlídné počasí.

Situace na hřišti není v tuto chvíli taková, aby nám dovolila jeho provoz. V současné chvíli je na hřišti především voda z lokálních srážek a spodní voda, která souvisí s nasycením půdy a také značně vysokou hladinou Labe. Osobně jsem v kontaktu se starostou města, panem Romanem Schulzem a jsem neprodleně informován o vývoji situace.  Na Labi v Poděbradech ještě nebylo dosaženo druhého stupně povodňové aktivity. Stupeň pro povodeň byl snížen z extrémního nebezpečí na vysoký stupeň nebezpečí. Přestože srážek by mělo být minimum, kulminace Labe se očekává v úterý večer, či v noci, nejpozději ve středu ráno. Závěr z dnešního jednání krizového štábu v Poděbradech je, že hladina by se měla zvýšit, oproti předchozím černým scénářům, maximálně ještě o 40 cm. Z našeho laického pohledu by to mohlo znamenat, že v místě našeho hřiště by se Labe rozlít nemuselo.

Hřiště je značně podmáčené, stejně tak tréninkové plochy. I přes to je údržba v každodenní permanenci a zbavuje greeny žížalinců a vyfoukává listí a další nálety z greenů a odpališť. Hlavním problémem je nyní nemožnost úpravy hřiště. Pakliže bychom za tohoto stavu vjeli technikou na nízko střižené plochy, došlo by k výraznému poškození. Věříme, že teplé počasí, které je predikováno na následující dny nám značně pomůže a golfová sezóna bude pokračovat. Na zítřejší ráno jsme stanovili deadline, kdy by se mělo rozhodnout o konání komerčního turnaje tento čtvrtek. Nejpozději ve čtvrtek ráno by se rozhodlo, zda-li bude o víkendu obnoven plný provoz. Kromě vody nám komplikuje veškeré procesy také hrozba vyvrácení stromů v nestabilní promočené půdě. V okolí hřiště již bylo několik stromů takto vyvráceno, na hřišti je situace klidná.

V tuto chvíli zůstává hřiště uzavřeno.  A to nejméně do čtvrtečního rána. Od zítra bude možné využít tréninkových ploch – driving range výhradně z rohožek! Stejně tak zítra obnovujeme plný provoz recepce. Provoz restaurace bude obnoven s provozem hřiště.

Naléhavě všechny členy žádáme o dodržování všech omezení v zájmu ochrany zdraví a ochrany našeho krásného hřiště.

Předem děkujeme všem za vyjádřenou podporu, za pochopení

 

S přátelským pozdravem

Mirek Paskovský, předseda klubu